Kvartalet april–juni 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 67 (69) MSEK
  • Rörelseresultatet uppgick till -17 (-28) MSEK
  • Resultat efter skatt uppgick till -16 (-24) MSEK
  • Resultat per aktie uppgick till -0,14 (-0,45) SEK
  • Kassaflödet för kvartalet uppgick till -42 (-238) MSEK

Perioden januari–juni 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 132 (126) MSEK
  • Rörelseresultatet uppgick till -42 (-52) MSEK
    Justerat rörelseresultat uppgick till -42 (-63) MSEK
  • Resultat efter skatt uppgick till -59 (-43) MSEK
  • Resultat per aktie uppgick till -0,53 (-0,82) SEK
  • Kassaflödet för perioden uppgick till -119 (-167) MSEK

Väsentliga händelser under kvartalet

  • Förnyad order på Ovzon SATCOM-as-a-Service till spansk civilförsvarskund
  • Lansering av Ovzon 3-baserade tjänster: Ovzon Pegasus och Ovzon Orion
  • Förnyad order på Ovzon SATCOM-as-a-Service till det brittiska försvaret
  • Lansering av On-The-Move mobila satellitterminaler: Ovzon P20 och Ovzon P30
  • Första kunden på Ovzon 3: Franska CIGN för sommarspelen i Paris

Väsentliga händelser efter kvartalets utgång

  • Ovzon 3 togs i kommersiellt bruk den 5 juli 2024 genom leveransen av Ovzon Pegasus SATCOM-as-a-Service till den franska statliga organisationen GIGN, se vidare not 11
  • Första större Ovzon 3 ordern från U.S. DOD om 6,2 MUSD
  • Ovzon 3 order för en kort tidsperiod från Swedish Space Corporation

Ny era med Ovzon 3 i kommersiell drift

Under andra kvartalet har vi fokuserat på att säkerställa att vår första egenutvecklade satellit Ovzon 3 blir helt redo för kommersiell drift. Parallellt har vi fortsatt våra omfattande kund- och marknadsaktiviteter, inklusive lanseringar av nya unika produkter och tjänster. Efter en fem månader lång resa i rymden anlände Ovzon 3 till sin dedikerade position i omloppsbanan i slutet på maj. När de slutgiltiga testerna framgångsrikt genomförts och det integrerade teleport- och marksystemet implementerats togs Ovzon 3 i kommersiell drift den 5 juli 2024. Vi fick vår första större order på satelliten i augusti från det amerikanska försvaret (U.S. DOD). Detta innebär att vi nu går in i en ny era mot lönsam tillväxt genom att erbjuda vår nästa generations SATCOM-as-a-Service baserad på Ovzon 3.

Den största ordern under andra kvartalet var en förnyelse av ett tolvmånaders SATCOM-as-a-Service-kontrakt med det brittiska försvaret genom vår nya partner Babcock International. Denna förnyelse är viktig eftersom den säkerställer att vår etablerade bas i Europa förblir stabil. Vi erhöll också en förnyelse från en spansk kund inom civilförsvarssektorn. Vår orderingång för rullande 12 månader vid kvartalets slut uppgick därmed till 318 MSEK, vilket indikerar ett stärkt momentum.

Intäkterna under det andra kvartalet ökade jämfört med det första. Än mer glädjande var den förbättrade lönsamheten och det stärkta kassaflödet. EBITDA förbättrades till -12 MSEK jämfört med -22 MSEK motsvarande kvartal föregående år och -18 MSEK under det första kvartalet. Den förbättrade lönsamheten förklaras av ett högre kapacitetsutnyttjande på hyrd satellitkapacitet samt god kostnadskontroll. Vi har ytterligare stramat åt vår likviditetshantering under 2024, vilket framgår av vårt kassaflöde från den löpande verksamheten som under kvartalet uppgick till 8 MSEK jämfört med -7 MSEK motsvarande kvartal föregående år och -3 MSEK under det första kvartalet i år.

Omfattande förberedelser inför kommersiell framgång med Ovzon 3

Sedan den lyckade uppsändningen av Ovzon 3 den 3 januari 2024 har vi fokuserat på djupgående möten och produktdemonstrationer med kunder på våra viktigaste marknader för att säkerställa att de har all information, förstår och till fullo kan dra nytta av de unika förmågor och tjänster som möjliggörs av Ovzon 3. Vi har lanserat två nya SATCOM-as-a-Service-erbjudanden baserade på Ovzon 3 Båda är designade för att möta kunders högt ställda krav och efterfrågan på den bästa kombinationen av prestanda, mobilitet och resiliens. De nya tjänsterna heter Ovzon Pegasus och Ovzon Orion.

Vi har också lanserat de två nya mobila satellitterminalerna Ovzon P20 och Ovzon P30. De är mobila satellitterminaler för applikationer på land, till havs och i luften. Ovzon T7, som officiellt lanserades under 2023, är nu i serieproduktion och har levererats enligt tidplan till den första beställaren U.S. DOD. Efter dessa omfattande förberedelser var Ovzon 3 redo för kommersiell drift den 5 juli.

De första kunderna bekräftar konkurrensfördelarna med Ovzon 3

Den första leveransen av SATCOM-as-a-Service baserat på Ovzon 3 var till den franska statliga organisationen GIGN (Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale) som använt tjänsten för att möta komplexa kommunikationsbehov under sommarspelen i Paris 2024. En perfekt, avancerad och spännande första användare av Ovzon 3:s kapacitet.

Den första Ovzon Pegasus-ordern på Ovzon 3-satelliten erhölls i augusti från U.S. DOD. Denna order representerar övergången från nuvarande Ovzon SATCOM-as-a-Service med hyrd satellitkapacitet till att nu använda Ovzon 3. Kontraktet avser tolv månader med ett ordervärde om 6,2 MUSD. Vi är stolta över vårt långsiktiga samarbete med U.S. DOD som nu är först med att dra nytta av de unika egenskaper som den industriledande Ovzon 3-satelliten tillför.

Därutöver mottog vi en initial och begränsad order för Ovzon SATCOM-as-a-Service på Ovzon 3 från vår partner Swedish Space Corporation (SSC). Tjänsten levererades inom 24 timmar efter erhållen förfrågan.

Positionerade för uthållig tillväxt

Sammanfattningsvis har de första dryga sju månaderna 2024 varit en stor framgång för Ovzon-teamet med uppsändningen och den kommersiella starten av Ovzon 3.

Med nya kundfokuserade SATCOM-as-a-Service-erbjudanden på plats är vi övertygade att vi stärkt vår förmåga att leverera de mest avancerade satellitkommunikationstjänsterna till kunder och organisationer inom Försvar, Nationell säkerhet och Offentlig säkerhet. Resultatet av vårt fokus på dessa kundgrupper har blivit ännu tydligare de senaste 18 månaderna. Det har resulterat i större kontrakt, men är också en påminnelse att statliga upphandlingar och utvärderingsprocesser är komplexa och tidskrävande.

Under återstoden av 2024 kommer vi fortsätta att fokusera på att tillhandahålla och utöka våra tjänster med befintliga kunder och med ambitionen att vinna nya kunder på Ovzon 3. Med Ovzon 3 i drift kommer vi att hantera en integrerad blandning av egen och hyrd satellitkapacitet. Detta skapar flexibilitet avseende geografisk täckning i kombination med prestanda, resiliens och kostnadseffektivitet.

De geopolitiska spänningarna i framför allt Europa, Mellanöstern och delar av Sydostasien fortsätter att sätta fokus på statliga och stora organisationer. Satellitkommunikation har blivit en kritisk del av varje nations övergripande strategi för att säkra en mer motståndskraftig och autonom kommunikationsinfrastruktur. Jag är övertygad om att Ovzon är väl positionerat och har de rätta kundreferenserna för att leverera på de uppdragskritiska behoven av prestanda, mobilitet och resiliens som krävs i dagens utmanande kommunikationsmiljö.

Per Norén, VD Ovzon

Webcast
I anslutning till denna delårsrapport kommer en webcast att hållas kl 14.00 (CEST), den 16 augusti 2024. Ovzons VD Per Norén och interim CFO Viktor Bremer presenterar resultatet och svarar på frågor.

Webbsändningen nås via följande länk: https://www.finwire.tv/webcast/ovzon/q2-2024/

Subscribe to press releases and financial reports