Som tidigare meddelats har Ovzons första egenutvecklade satellit Ovzon 3, nått sin position i den geostationära omloppsbanan. Efter några veckors noggranna tester är satelliten nu redo för kommersiell service.

Den första leveransen av SATCOM-as-a-Service med Ovzon 3 kommer att ske till den franska statliga organisationen GIGN (Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale). De kommer att använda tjänsten för att tillgodose sina behov av säker kommunikation under sommarspelen 2024 i Frankrike.

Testerna av Ovzon 3 i omloppsbana går enligt plan och satelliten är redo för kommersiell driftsättning. Testerna visar att prestandan och kapaciteten för Ovzon 3:s styrbara antenner uppfyller kraven och till och med överträffar de högt ställda förväntningarna på prestanda. Med Ovzon T7-terminalen kan industriledande datahastigheter på 10 Mbps för upplänk och 135 Mbps för nedlänk uppnås.

Ovzon 3 satelliten inkluderar också Ovzon On-Board-Processor samt fem kraftfulla styrbara antenner som kan användas för maximal satellitkapacitet i lika många geografiska regioner.

"Detta är ett stort ögonblick för vårt företag. Med satelliten nu redo att användas i kommersiell drift, går Ovzon in i en ny och spännande fas. Att stödja det franska elitförbandet GIGN under sommarspelen i Frankrike med vår SATCOM-as-a-Service är inte bara en stor ära utan också den perfekta första kunden. Det är det ultimata beviset av vårt kundengagemang för att ansluta världens mest kritiska uppdrag via satellit", säger Per Norén, VD för Ovzon.